Claudia Bouwens

Claudia Bouwens

30 januari 2020

Wat wilde je vroeger als kind worden?

Goh, dit ga je vast niet geloven. Vanaf m’n negende jaar ging ik naar de muziekschool voor notenleer. Al snel was ik onder de indruk van het instrument “de klarinet”. Ambitieus als ik (toen ook al) was, besloot ik lid te worden van de harmonie. De harmonie van het dorp waar ik opgroeide, Heerle. Iedere zondagochtend repeteren in het dorpshuis. Met regelmaat deden we mee aan concoursen in de laagste klasse der harmonieën.

Omdat ik méér wilde, stapte ik over naar Harmonie Kolpings Zonen in Bergen op Zoom. Een club die speelde in de eredivisie. Op dat niveau spelen brengt een andere mindset met zich mee; oefenen, oefenen, oefenen én oefenen. De droom om door te stromen naar het conservatorium ben ik daar verloren. Het plezier werd afgebrokkeld door de verplichting.

Nu noemen mensen jou Het BELmeisje. Wat is jouw why?

Mijn why is simpel: de mindset van mensen (k)raken. Creativiteit aanboren en buiten de lijntjes durven kleuren, waarmee je verbazingwekkende resultaten haalt. Eén van de dingen die ik tijdens trainingen, workshops en inspiratiesessies laat horen en zien is het live bellen naar een werkgever of lead die op de wensenlijst staat van mijn belgast. Want dat past bij mij: geen ellenlange theoretische betogen, maar een concrete demonstratie van mogelijkheden.

Die demonstraties leverde me de bijnaam Het BELmeisje op. Ik kreeg van UWV een prachtige en uitdagende opdracht: werk met onze adviseurs aan de professionalisering van hun vakmanschap. Ook boekten ze me voor hun landelijke inspiratiedagen. Vanaf dat moment ging het hard en ontving ik opvallend veel aanvragen van organisaties en ondernemers om óók hen te ondersteunen naar een strategische profilering. In samenspraak met de organisatie én het team begeleid ik het individu tijdens de andere manier van klantBELeving én marktBELnadering.

Of het nu gaat om een salesteam, de afdeling incasso, planning of facilitair. Van recruiters tot de debiteurenadministratie; daar waar (niet) gecommuniceerd wordt BELhaal ik winst.

Dus jij bent geen BELmeisje dat als Afsprakenmeisje kan worden ingehuurd?

Haha, nee ik ben geen afsprakenmeisje al ontvang ik wekelijks dat soort verzoeken. Mijn kracht zit hem in het feit dat ik in het verleden medewerkers van organisaties en ondernemers trainde om hartverwarmend koud te bellen. Vandaag de dag gaat mijn dienstverlening dieper dan alleen een telefoongesprek. Daar komen ook zaken bij als: mindset, de ander centraal stellen, structuur en planning en een authentieke profilering. Het draait om resultaten verkrijgen door verbinding.

Wat zijn de kansen voor organisaties en ondernemers en wat zijn juist de uitdagingen?

De wereld om ons heen gaat snel. Iedereen komt tijd tekort – terwijl tijd juist het kostbaarste bezit is wat we hebben en weggeven. We leven in een digitaal tijdperk waarbij we allemaal maar aan het zenden zijn naar de buitenwereld wat we zelf belangrijk vinden. Dus we handelen vanuit de IK-vorm. In plaats van het persoonlijke contact sturen we “even” een mail of een appje.

Daarmee missen we de verbinding, terwijl juist verbinding de sleutel tot succes is. Draai het proces om en wees je bewust van wat de ontvanger ziet, hoort én ervaart. Voor ondernemers en organisaties is het belangrijk om een focus aan te brengen. Helder te krijgen waar je heen wilt en daar vol voor gaan aan de hand van een strategisch plan. En voer dat plan ook daadwerkelijk uit! En als laatste zorg voor een heldere en authentieke online presentatie, waarbij je consistent jouw normen en waarden deelt. Dan ben (en blijf) je écht. Dan gaan mensen je volgen en zo creëer je ambassadeurs..

Waar komt jouw bevlogenheid en passie vandaan?

Moeilijke vraag. Daar ben ik deels al mee geboren denk ik. Mensen, communicatie en de kracht van gedrag, dat fascineert me. Weet je, het leven is niet moeilijk, mensen maken het moeilijk. Zo vaak ben jezelf je eigen BELemmering. Begrijp me goed, ik zeg niet dat het altijd makkelijk is. Ik weet uit eigen ervaring hoe het is om met lege handen te staan. Ik zeg dat je een keuze hebt. Dat er altijd mogelijkheden en kansen zijn. Dat je zoveel meer kunt realiseren dan je vooraf dacht. Dus focus je daarop in plaats van je BELemmeringen. Het kan vaak zoveel makkelijker én vooral leuker.

Dat ik dat keer op keer mag bewijzen en er na mijn trainingen écht betere resultaten worden behaald, dat houd me gepassioneerd. Er bestaat toch niets mooiers dan dat?

Waarom doe jij zoveel voor mensen die in onze maatschappij langs de zijlijn staan, bijvoorbeeld werkzoekers?

Ik heb zelf (meermaals) aanspraak moeten maken op een uitkering. Dat doe je niet uit vrije wil. Ik weet dus als geen ander hoe het voelt om langs de kant te staan. Om vast te lopen en even geen uitweg te zien. De werkzoekers bevinden zich in een vicieuze cirkel van vacatures zoeken, brieven schrijven en afwijzingen ontvangen. Te jong, te oud, overgekwalificeerd, te weinig ervaring, iemand anders sluit beter aan.

ik voel mij dan ook verplicht als ondernemer én als mens om iets terug te doen voor diegene die het wat lastiger hebben in onze samenleving. Daarnaast geniet ik er zelf van om mensen een andere kijk op het leven of hun specifieke situatie mee te geven. De kern daarbij is de bewustwording dat je zelf de regie kunt pakken over jouw leven door bewuste keuzes te maken. Als ik na een keynote, workshop of masterclass doffe ogen weer zie stralen of kromme ruggen zie rechten, dan kan ik de hele wereld aan.

Wat staat er nog op je bucketlist?

Ik heb geen wensenlijstje van dingen die ik gedaan wil  hebben voordat ik deze aardkloot verlaat. Ik heb eerder een Fuck-It list. Sinds 2018 ga ik eenmaal per jaar met mijn vader op vakantie. Bewust even niet werken. Dan hebben en nemen we samen de tijd voor inhoudelijke gesprekken. Daar geniet ik enorm van.

Heb je nog een gouden tip?

Wees en blijf jezelf! En blijf trouw aan jouw missie.

En de bonusvraag: heb je nog een quote voor ons?

Ik ben gek op quotes. Dus hoeveel wil je er hebben?

Meer weten over Claudia?

 

E-zine | Anders denken, Samen doen

Inspiratie, tips & trics over (telefonische) verbindingskracht

Interesses en voorkeuren